Bewegen

Werknemers die voldoende bewegen hebben minder risico op chronische ziekten en verzuimen minder. Daarnaast heeft bewegen een positieve invloed op duurzame inzetbaarheid en de productiviteit. Op een doordeweekse (werk)dag zitten werknemers gemiddeld meer dan 10 uur. Langdurig zitten verhoogt niet alleen het risico op gezondheidsklachten, maar verhoogt ook de kans op ziekte en sterfte. Ook al bewegen werknemers voldoende in hun vrije tijd, er blijft een risico op gezondheidsklachten als ze te lang achtereen zitten. Daarom is het belangrijk om beweegmomenten in te lassen voor iedereen die door de dag heen regelmatig langer dan een half uur achter elkaar zit. 

Lees meer over bewegen en werk

Roken

Ongeveer een kwart van de werknemers rookt. Een werknemer die dagelijks vier rookpauzes van tien minuten neemt buiten de vastgelegde lunch en koffie- en theepauzes is op jaarbasis ongeveer 150 uur aan het roken. Ook hebben zware rokers een verzuim van 5,8% ten opzichte van een percentage van 3,4% voor ex-rokers en 2,4% bij niet-rokers. Actief rookbeleid levert onder andere kostenbesparing op door verzuimreductie en een hogere productiviteit. 

Lees meer over roken en werk

Alcohol

Alcoholgebruik op of rondom het werk veroorzaakt economische schade: werknemers verzuimen meer en presteren minder. Daarnaast kan alcoholgebruik leiden tot bedrijfsongevallen, productiefouten, onvoldoende functioneren en verslechtering van de werksfeer. Hoewel de werknemer zelf primair verantwoordelijk is voor zijn alcoholconsumptie, investeert een slimme werkgever in voorlichting en een passend alcoholbeleid. Dit schept duidelijkheid onder de werknemers en is goed voor de organisatie als geheel.

Lees meer over alcohol en werk

Voeding

Mensen met een gezond gewicht hebben minder risico op ziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten en psychosociale problemen. Werknemers met obesitas verzuimen aantoonbaar meer werkdagen dan werknemers met een normaal gewicht. Obese werknemers zijn zowel vaker, als langdurig ziek. Voorkómen van overgewicht kan dus bijdragen aan het voorkómen van ziekteverzuim. Door bijvoorbeeld het assortiment in het bedrijfsrestaurant zo samen te stellen dat de gezonde keuze de gemakkelijke keuze wordt, kan een werkgever positieve invloed hebben op het eetpatroon van zijn werknemers. Het Voedingscentrum heeft de Richtlijnen Gezondere Kantines opgesteld om kantines gezonder te maken. 

Lees meer over voeding en werk

Mentale gezondheid

Psychische klachten en aandoeningen kosten jaarlijks miljarden euro's aan verzuim, verminderde prestatie en personeelsverloop. Zo leidt werkstress jaarlijks tot 7,5 miljoen verzuimdagen en kost Nederland 1,8 miljard euro per jaar. Meer dan een miljoen werknemers last hebben van burn-out klachten en ruim 4% van de beroepsbevolking lijdt aan een depressie. Depressie komt voor in ieder soort beroep, maar vaker in beroepen met een hoge emotionele werkdruk, zoals in de gezondheidszorg, sociaal werk en onderwijs. Het hebben van beleid en een aanbod op het verbeteren van de mentale fitheid en voorkómen van psychische klachten en depressie heeft een positief effect op verzuim, de kwantiteit én de kwaliteit van het werk. 

Lees meer over mentale gezondheid en werk