Wist u dat een op de acht jongeren last heeft van beginnende gehoorschade? En dat gehoorschade door hard geluid niet te genezen is? Gehoorschade kan de leerprestaties van jongeren negatief beïnvloeden en daarmee grote impact hebben op hun verdere leven. Een deel van de studenten loopt bovendien extra risico op gehoorschade door hun toekomstige beroep. Daarom is het belangrijk om gehoorschade bij studenten actief te voorkomen. Hoe krijgt u dat voor elkaar? Door te werken aan Educatie, Schoolomgeving, Signaleren en Beleid.

Wat kunt u doen om studenten te helpen?

De ene student gamet de hele middag met een koptelefoon op, de andere zet het volume altijd op z’n hardst om muziek te luisteren. Ook onder schooltijd worden studenten vaak aan geluid blootgesteld. Denk maar aan online lessen, het geluid van filmpjes die in de les worden gebruikt, het gebruik van koptelefoons en oortjes of machines en apparaten tijdens praktijklessen en op leerwerkplekken. Daarom is het zinvol als studenten op school leren hoe ze hun gehoor gezond houden. Zo kunt u helpen:

• Geef lessen over het belang van een gezond gehoor en besteed er extra aandacht aan rond praktijklessen, evenementen, de Internationale Dag van het Gehoor op 3 maart, bijvoorbeeld.
  • Stimuleer studenten en medewerkers om gehoorbescherming te dragen en over-ear koptelefoons met noisecancelling te gebruiken.
  • Informeer studenten en medewerkers over het gezond houden van het gehoor. Leg uit tijdens welke situaties ze risico lopen op gehoorschade en hoe ze gehoorschade kunnen voorkomen. Denk daarbij aan de beroepspraktijk én daarbuiten, bijvoorbeeld aan veel uitgaan.
  • Zorg voor een gehoorvriendelijke schoolomgeving. Tijdens praktijk- en gymlessen, evenementen, maar ook in reguliere lessen en pauzes.
  • Houd het gehoor in de gaten door jaarlijks de kwaliteit ervan te testen met een online hoortest
  • Regel hulp bij vermoedens van gehoorproblemen of gehoorschade en risicogedrag.
  • Neem richtlijnen voor een gehoorvriendelijke school op in het schoolbeleid.

Tip: gebruik Gezonde School-activiteiten in de les

Wilt u aan de slag met lessen over gehoor? Kijk voor geschikte Gezonde School-activiteiten bij Educatie.

Aanpak en ondersteuning

Werk voor een effectieve aanpak aan Educatie, Schoolomgeving, Signaleren en Beleid. Per pijler leest u wat er nodig is om de Gezonde School-aanpak toe te passen.

Wilt u hulp bij het uitvoeren van deze aanpak? Neem contact op met de Gezonde School-adviseur van uw regionale GGDGemeentelijke gezondheidsdienst voor advies en ondersteuning.

Ook handig

VeiligheidNL biedt scholen advies over geluidsniveaus en andere informatie over (het voorkomen van) gehoorschade.

Jongeren kijken naar livemuziek

Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met VeiligheidNL.