De Gezonde Schoolkantine

Een Gezonde Schoolkantine is een plek waar jongeren gemakkelijk gezondere keuzes maken. Wat er te eten wordt aangeboden en de manier waarop heeft namelijk effect op de keuzes van de studenten. Een kantine kan zo worden ingericht dat studenten een duwtje in de goede richting krijgen. In een gezondere schoolkantine valt het oog van de studenten meteen op de keuze in gezonde broodjes, groente en fruit. Water is de logische dorstlesser. Het wordt aantrekkelijk gepresenteerd.

Als de school voldoet aan de richtlijnen van de Gezonde Schoolkantine, komt de school in aanmerking voor een zilveren of gouden Schoolkantine Schaal:

• Een zilveren schoolkantine geeft veel ruimte aan de betere keuze. Het aanbod bestaat uit minimaal 60% betere keuzes. De aankleding van de kantine verleidt tot een betere keuze. Er wordt fruit óf groente aangeboden.
  • In een gouden schoolkantine spreekt de betere keuze voor zich. Het aanbod bestaat uit minimaal 80% betere keuzes. Hier krijgen studenten een duwtje richting de betere keuze, door de aankleding van de kantine. Er wordt groente én fruit aangeboden.

Tips

• Werk jij op een school waar de kantine wel wat gezonder kan?  Op deze website vind je concrete tools en informatie waar je mee aan de slag kan.
  • Wil je weten of de kantine op jullie school wel wat gezonder kan, doe de kantinescan en kom daarachter via de Kantinescan.

Watervoorziening

In de school wordt water drinken gestimuleerd door voor zowel studenten als personeel altijd water beschikbaar te stellen. Door introductie van een watertappunt in de school heeft iedereen de mogelijkheid om gratis kraanwater te drinken in plaats van frisdrank. Als het niet mogelijk is om een watertappunt op school te introduceren, dan volstaan kannen met water op de balie. Voorwaarde is dat studenten er gratis gebruik van mogen maken. Voor de afwisseling kan ook worden gedacht aan verse munt, een schijfje citroen of ander fruit of kruiden in de waterkannen

Als het gaat om de schoolomgeving in relatie tot stimuleren van gezond gedrag kan de school ook denken aan:

• Samenwerking met partijen of organisaties zoals gemeente, GGDGemeentelijke gezondheidsdienst , JOGG, Jong Leren Eten en afspraken met winkels in de buurt.
    • Betrekken van studenten bij activiteiten rond voeding zoals het meedenken over het aanbod en de aankleding in de schoolkantine en het stimuleren van water drinken.
    • Betrekken van ouders bij activiteiten rond voeding zoals het helpen in de schoolkantine, gratis fruit leveren of het verzorgen van een gastles.
    • Voorbeeldgedrag van medewerkers zoals gezond lunchen en een gezondere keuze op tafel in de docentenkamer.