Wat kan de school doen?

Scholen spelen een belangrijke rol bij mediawijsheid. Door op de basisschool een lesprogramma te bieden over bewust, veilig en positief gebruik van digitale media, worden kinderen mediawijs. Neem daarom mediawijsheid op in het lesprogramma. U vindt een verzameling lessen op Wikiwijs.nl, gemaakt door diverse organisaties en over uiteenlopende onderwerpen, voor iedereen in het onderwijs die aan de slag wil met dit onderwerp.

Tip! De les WhatsHappy maakt de problemen met chatten bespreekbaar en daagt leerlingen uit om afspraken te maken over hoe ze online fatsoenlijk met elkaar omgaan.

Verbinding met Sociaal-emotionele ontwikkeling

De basisschool kan werken aan de online weerbaarheid van kinderen. Bijvoorbeeld door te praten met kinderen over hun online ervaringen en afspraken te maken over hoe (sociale) media worden gebruikt. Er zijn verschillende lespakketten beschikbaar voor basisscholen die werk willen maken van digitaal pesten.

Voorbeelden

Inspiratieboek Sociale media op de basisschool

Hoe zet je sociale media met succes in op school? In dit boek Sociale media op de basisschool geven negentien Nederlanders en twee Vlamingen antwoord op die vraag.

Draaiboek WijSOnline voor speciaal onderwijs

De digitale wereld biedt steeds meer mogelijkheden voor ondersteuning, contact en oefening van schoolse en niet-schoolse vaardigheden. Ook voor leerlingen binnen het (voortgezet) speciaal onderwijs. En misschien wel: juist voor leerlingen binnen het (v)so. Dit draaiboek WijSOnline geeft u tips en aandachtspunten.

Lesidee let the twittergames begin!

Koen Steeman is leerkracht groep 7 op basisschool ‘t Startblok in Cuijk. Hij experimenteert in zijn klas met de mogelijkheden van sociale media. Zo heeft hij de twitterquiz bedacht. Laat leerlingen hun tablets & telefoons meenemen. Regel eventueel laptops voor leerlingen die dit niet hebben. De kinderen worden in groepjes verdeeld en krijgen vragen via de klassentwitter (in dit geval via @Startblokgroep7). Lees meer over de twitterquiz.