Leerlingen die met plezier naar school gaan en vol zelfvertrouwen in de klas zitten. Dat is wat elke onderwijsprofessional het liefst ziet. In de praktijk blijkt ook vaak: pas wanneer leerlingen zich veilig voelen en lekker in hun vel zitten, zijn ze in staat om te leren. Aandacht besteden aan het sociaal-emotioneel welbevinden van leerlingen is dus belangrijk. Hoe krijgt u dat voor elkaar? Door te werken aan Educatie, Schoolomgeving, Signaleren en Beleid. Is uw school goed bezig, dan kunt u dat laten zien door het themacertificaat Welbevinden te behalen.

Wat welbevinden nog meer oplevert en hoe andere scholen eraan werken leest u in Welbevinden op school: informatie voor scholen.

Hoe staat uw school ervoor?

Check met de overzichtelijke themascan snel hoe ver uw school al is met het thema Welbevinden. Hoe meer stellingen u kunt afvinken, hoe beter.

Wat kunt u doen om leerlingen te helpen?

Positief welbevinden onder leerlingen bereikt u door in te zetten op een positief pedagogisch klimaat. Met duidelijke (omgangs)regels, docenten die lekker in hun vel zitten en de juiste aandacht geven voor leerlingen die dat nodig hebben. Zo kunt u helpen:

• Neem een visie op welbevinden op in het schoolbeleid.
  • Bepaal kernwaarden en zorg voor duidelijke regels om van school een veilige plek te maken.
  • Betrek leerlingen, ouders, verzorgers en medewerkers bij het onderwijs. Bijvoorbeeld bij het opstellen van het beleid rondom welbevinden of het organiseren van activiteiten.
  • Geef in de (mentor)lessen aandacht aan het welbevinden en de sociaal-emotionele ontwikkeling van leerlingen.
  • Signaleer zorgen en problemen, zoals negatieve gevoelens, en zorg dat medewerkers weten hoe ze hierop moeten reageren.
  • Geef extra ondersteuning aan kwetsbare (groepen) leerlingen, zoals leerlingen die opgroeien in armoede en nieuwskomers. Meer hierover leest u op de website van Pharos.
  • Besteed aandacht aan het welbevinden van de docenten.
  • Geef als medewerker samen met collega’s het goede voorbeeld.
  • Kies voor een schoolbrede benadering waarin de visie op welbevinden in alle aspecten van de onderwijssetting terugkomt.

Tip: gebruik Gezonde School-activiteiten in de les

Wilt u aan de slag met lessen over welbevinden? Informatie over geschikte Gezonde School-activiteiten vindt u bij Educatie.

In de praktijk: een indruk

Hoe is het om aan het welbevinden van leerlingen te werken? De docenten en leerlingen van het Stanislascollege in Delft geven een indruk. Bekijk het filmpje.

Aanpak en ondersteuning

Werk voor een effectieve aanpak aan Educatie, Schoolomgeving, Signaleren en Beleid. Per pijler leest u wat er nodig is om de Gezonde School-aanpak toe te passen.

Wilt u hulp bij het uitvoeren van de Gezonde School-aanpak? Neem contact op met de Gezonde School-adviseur van uw regionale GGDGemeentelijke gezondheidsdienst voor advies en ondersteuning.

Themacertificaat Welbevinden aanvragen

Wilt u laten zien dat uw school op een goede manier werkt aan sociaal-emotioneel welbevinden? Vraag dan het themacertificaat Welbevinden aan. Vul hiervoor de vragenlijst in op Mijngezondeschool.nl.

Tip: bekijk vooraf de criteria en vragenlijst in pdf-versie.

Heeft uw school minimaal één themacertificaat behaald? Dan mag uw school zich een Gezonde School noemen. Lees meer over het vignet Gezonde School en het aanvraagproces.

Knop om het themacertificaat aan te vragen

Ook handig

Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met het Trimbos-instituut en Pharos.