Ouders zijn verantwoordelijk voor het gezond opgroeien van hun kinderen. Daarom is het belangrijk om ze bij Gezonde School te betrekken. Bovendien kunt u gebruikmaken van hun kennis, vaardigheden en netwerk. En niet te vergeten: u heeft hun hulp nodig om het gedrag van leerlingen binnen en buiten schooltijd te veranderen. Ouders spelen een rol in alle fasen van de Gezonde School-aanpak: bij het voorbereiden, uitvoeren en evalueren. Wat kunt u in elke fase doen om ouders te betrekken?

Zo betrekt u ouders bij de voorbereiding

Actie Stap in de Gezonde School-aanpak
Breng wensen van ouders in kaart aan de hand van vragenlijsten of groepsgesprekken Stap 1: Bepaal de beginsituatie
Betrek een of meer ouders bij de werkgroep Stap 2: Stel een werkgroep samen
Betrek ouders bij de keuze voor een thema  Stap 3: Kies een thema

Tips om ouders te laten meedenken

Ouder kennen hun kinderen als geen ander. Benut hun deskundigheid tijdens de voorbereiding door ze te laten meedenken over uw plannen:

• Enthousiasme kan aanstekelijk werken. Begin met een groepje gemotiveerde ouders, die geleidelijk andere ouders inspireren en overtuigen om mee te doen. Maak bijvoorbeeld een 'Wall of Fame', waar ouders foto's van gezonde traktaties ophangen.
  • Beperk uw aandacht niet tot de ouders die deel uitmaken van de werkgroep. Stel bijvoorbeeld een ouderpanel samen om ideeën te verzamelen of houd een peiling onder alle ouders. Zorg ook voor een laagdrempelige ideeënbus waar ouders suggesties voor thema's of activiteiten kunnen achterlaten.
  • Heb ook aandacht voor ouders die de taal niet goed spreken of minder zichtbaar zijn. Let op signalen van laaggeletterde ouders, bijvoorbeeld als zij steeds dezelfde vragen stellen terwijl de antwoorden ook in een uitgereikte folder staan. Lees meer in de folder Ouders van álle leerlingen betrekken bij een gezonde leefstijl? Het kan!

"Het mooiste is het natuurlijk als ouders thuis al aandacht aan gezondheid besteden, zodat we daar op school op kunnen aansluiten. Komt het er thuis wat minder van, dan wordt de rol van school nog wat groter. Ik hoop dat we zo bijdragen aan een bewuste, gezonde levensstijl op latere leeftijd." – Gloria Maandag,  gymdocente Gezonde Basisscholen in JOGG-stad Tilburg.

Zo betrekt u ouders bij de uitvoering

Actie Stap in de Gezonde School-aanpak
Informeer ouders over de doelen en de resultaten die de school wilt behalen Stap 4: Maak een plan
Laat ouders tussentijds weten met welke activiteiten de school bezig is  Stap 5: Ga aan de slag
Bespreek met ouders wat goed gaat en wat beter kan, gebruik de leerpunten om bij te sturen Stap 6: Houd vinger aan de pols

Tips om ouders betrokken te houden buiten schooltijd

Maak ouders bewust van de belangrijke rol die zij buiten schooltijd hebben om een gezonde leefstijl bij hun kind te stimuleren:

• Adviseer ouders om met hun kinderen afspraken te maken over gezond gedrag en uit te leggen waarom bepaalde afspraken worden gemaakt. Zo is er een grotere kans dat kinderen zich aan afspraken houden.
  • Het is belangrijk dat ouders ook thuis met hun kinderen praten over de gezondheidsthema's die op school worden behandeld. Zo weten kinderen dat ze met vragen bij hun ouders terecht kunnen.
  • Kinderen maken nog niet volledig bewuste keuzes. Door (net als leraren) het goede voorbeeld te geven, beïnvloeden ouders onbewust het gedrag van hun kinderen.

Voorbeeld: ouderbijeenkomst 'Je bibbers de baas'

Bij 'Je bibbers de baas' gaan ouders eerst naar een ouderbijeenkomst waar ze ontspanningsoefeningen leren. Vervolgens kunnen zij de oefeningen thuis met hun kinderen doen. Het doel is om faalangst bij kinderen te verminderen.

Zo betrek je ouders bij de evaluatie

Actie Stap in de Gezonde School-aanpak
Vraag ouders hoe zij de Gezonde School-aanpak hebben ervaren en vertel hen wat de school bereikt heeft Stap 7: Kijk terug en blik vooruit
Nodig ouders uit voor de uitreiking van het vignet en blijf hen ook daarna betrekken Stap 8: Houd successen vast

Tips om de aandacht van ouders vast te houden

Activiteiten die langer duren, zijn effectiever voor het veranderen van gedrag. Het is daarom belangrijk dat ouders niet alleen aanhaken bij een eenmalige activiteit maar langere tijd betrokken blijven bij Gezonde School-activiteiten:

• Breng regelmatig onder de aandacht welk beleid de school voert op het gebied van gezondheid en het stimuleren van een gezonde leefstijl bij leerlingen.
  • Ga regelmatig het gesprek aan met ouders via verschillende kanalen, zoals een inspiratiebijeenkomst, de website van uw school, de schoolgids of sociale media zoals Facebook, YouTube of Twitter. Door verschillende kanalen te kiezen, bereikt u alle ouders.
  • Maak heldere afspraken over de verantwoordelijkheden, de stappen die u volgt en de plek van ouders in het overleg over Gezonde School. Leg de afspraken duidelijk vast en kom er in de loop van het schooljaar op vaste momenten op terug.

Voorbeeld: ouders helpen mee koken bij Superchefs

Tijdens de interventie Superchefs leren leerlingen zelf iets gezonds klaar te maken voor ontbijt, lunch, avondeten of een tussendoortje. Ouders met een passie voor koken en pedagogische kwaliteiten kunnen helpen bij de lessen.