Intro

Roken en alcohol: voor kinderen zijn zulke verslavende middelen erg schadelijk. Hun brein is nog in ontwikkeling en daardoor extra kwetsbaar. De meeste basisschoolleerlingen hebben gelukkig weinig interesse in roken of alcohol. Toch is het belangrijk om alert te blijven en roken en het drinken van alcohol door leerlingen zo veel mogelijk te voorkomen. Hoe u dat voor elkaar krijgt? Door te werken aan Schoolomgeving, Signaleren en Beleid. Is uw school goed bezig, dan kunt u dat laten zien door het themacertificaat Roken en alcohol te behalen.

Wat kunt u doen om leerlingen te helpen?

De meeste jonge leerlingen hebben een negatieve houding tegenover roken en alcohol, maar ze komen het gebruik ervan vaak tegen. Dat kan thuis zijn, op straat, online of op andere plekken. Daarom is het nuttig dat leerlingen deze negatieve houding vasthouden, zodat ze zo lang mogelijk wegblijven van tabak en alcohol. Zo kunt u helpen:

• Neem een heldere visie op roken en alcohol op in het schoolbeleid.
  • Wees alert op problematisch middelengebruik, bijvoorbeeld in de omgeving en schakel bij problemen op tijd hulp in. Laat het hele schoolteam meewerken aan het signaleren van problemen en zorgen.
  • Werk samen met ouders en verzorgers van leerlingen om het gebruik van verslavende middelen zo lang mogelijk uit te stellen en te voorkomen.
  • Versterk de sociaal-emotionele vaardigheden van leerlingen door ze aan hun welbevinden te laten werken. Dat helpt om later minder snel verleid te worden door roken en alcohol.
  • Geef als medewerker samen met collega’s het goede voorbeeld. Stimuleer ouders dit ook te doen, bijvoorbeeld tijdens schoolactiviteiten.

Aanpak en ondersteuning

Werk voor een effectieve aanpak aan Schoolomgeving, Signaleren en Beleid. Per pijler leest u wat er nodig is om de Gezonde School-aanpak toe te passen. Wilt u lesgeven over roken en alcohol? Dat is in het basisonderwijs niet nodig. Wat u wel kunt doen in de lessen leest u bij Educatie.

Wilt u hulp bij het uitvoeren van de Gezonde School-aanpak? Neem contact op met de Gezonde School-adviseur van uw regionale GGDGemeentelijke gezondheidsdienst voor advies en ondersteuning.

Themacertificaat Roken en alcohol aanvragen

Wilt u laten zien dat uw school op een goede manier werkt aan het voorkomen van roken en alcoholgebruik? Vraag dan het themacertificaat Roken en alcohol aan. Vul hiervoor de vragenlijst in op Mijngezondeschool.nl.

Tip: bekijk vooraf de criteria en vragenlijst in pdf-versie.

Heeft uw school minimaal één themacertificaat behaald? Dan mag uw school zich een Gezonde School noemen. Lees meer over het vignet Gezonde School en het aanvraagproces.

Knop om het themacertificaat aan te vragen

Ook handig

• Helder op school helpt scholen aandacht te besteden aan het voorkomen van roken en alcoholgebruik.
  • Alcoholinfo.nl voor informatie over alcoholgebruik en de effecten daarvan.
  • Rokeninfo.nl voor informatie over roken en de effecten daarvan.
  • Helderopvoeden.nl met opvoedtips voor ouders en verzorgers met pubers.
  • Opvoeden.nl geeft ouders en verzorgers informatie en tips.

Tip! Benieuwd hoe uw school het doet op gebied van roken en alcohol? En waar u verder aan kunt werken? Doe de test Hoe gezond is jouw school?

Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met het Trimbos-instituut.