Een goede hygiëne voorkomt verspreiding van ziektes en bacteriën. En dat helpt om leerlingen en medewerkers gezond en fit te houden en ziekteverzuim te voorkomen. Daarom is het belangrijk dat leerlingen leren hoe ze zichzelf hygiënisch verzorgen. En dat ze les krijgen in een schone, nette omgeving. Hoe krijgt u dat voor elkaar? Door te werken aan Educatie, Schoolomgeving, Signaleren en Beleid.

Wat kunt u doen om leerlingen te helpen?

Door leerlingen te leren hoe een goede hygiëne bijdraagt aan hun gezondheid, worden zij zich hier bewust van. Niet alleen de persoonlijke hygiëne, zoals douchen en tanden poetsen, maar ook de hygiëne bij het bereiden van voedsel zorgt voor een schone omgeving. Zo kunt u helpen van hygiëne een gewoonte te maken:

• Geef lessen over hygiëne. Bijvoorbeeld bij biologie of verzorging.
  • Organiseer activiteiten, zoals een projectweek rond hygiëne. Of licht een hygiëneonderwerp uit, zoals mondgezondheid of handen wassen.
  • Zorg voor een hygiënische schoolomgeving.
  • Regel hulp voor leerlingen met problemen rond hygiëne.
  • Werk waar nodig samen met ketenpartners zoals de GGDGemeentelijke gezondheidsdienst .
  • Neem een visie op hygiëne op in het schoolbeleid.

Aanpak en ondersteuning

Werk voor een effectieve aanpak aan Educatie, Schoolomgeving, Signaleren en BeleidPer pijler leest u wat er nodig is om de Gezonde School-aanpak toe te passen.

Wilt u hulp bij het uitvoeren van de Gezonde School-aanpak? Neem contact op met de Gezonde School-adviseur van uw regionale GGD voor advies en ondersteuning.

Ook handig

• Hygiëne Helpt! biedt digilessen, filmpjes en hygiënetips voor leerlingen.
  • RIVM voor informatie en instructies voor handen wassen, eten bereiden en meer.
twee handen met zeepsop

Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met het Landelijk Centrum voor Hygiëne en Veiligheid.